Zdrowe desery mrożone? Z jakiej przyczyny nie?

By

Luty 15, 2017inneNo comments

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, niemniej jednak też wspaniale wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą pobocznym orzeźwieniem w parne dni.

lody

Przepysznym, słodkim oraz dobrym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z właściwą porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną dawką malin lub jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To idealna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i świeżym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub też z mieszanki. Dodatkowym pozytywem jest również to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być gruntownie zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są świetną przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie bardzo łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu