Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród wielu alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie jedzenie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do makaronu. bianca restauracja kraków Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film